Milieu

Kleine Rimpels Maken Grote Golven

Mug

Ik hoor meer en meer om me heen dat kleine dingen geen effect hebben. “Waarom zou ik, het haalt toch niets uit” is iets wat ik mensen vaak hoor zeggen. Daar ben ik het niet mee eens! Als we helemaal niets doen, veranderd er ook nooit iets. Stilstand is achteruitgang, of zoiets.

Eigenlijk geldt dit wel voor alles, of het nu gaat om stemmen voor een (lokale) regering of iets doen voor het milieu en alles daar tussen in. Doen we niks, veranderd er niets aan de situatie, en eigenlijk mogen we dan ook niet klagen dát er niets veranderd, we doen immers ook niks..

Waar ik vooral tegen aanloop is “iets doen voor het milieu”. Ik word wel eens gekscherend Moeder Natuur genoemd, omdat ik “er zo mee bezig ben”. Zelf merk ik het eigenlijk niet, voor mij is het de normaalste zaak van de wereld, en een gewoonte, om mijn afval te scheiden, zo min mogelijk afval te produceren en dat soort dingen, maar voor anderen schijnt het iets heel aparts te zijn. En het mikpunt van spot en kleine pesterijtjes.

Van gelach en gefluister tot het expres weggooien van plastic in de oud papier bak, zodat ik het, neuroot die ik ben, weer eruit haal, het is allemaal al eens gedaan. Old news en zo saai, ik kijk er niet van op, kom eens met wat nieuws waar ik wél van opkijk; gooi je plastic eens waar het hoort. Dán verras je me!

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Om terug te komen op de titel en ook het veel gehoorde “het haalt toch niets uit”. Ga eens omdenken. Elke actie is er één en op elke actie komt reactie. Dus als je ergens wel iets voor doet, hoe klein ook, is er altijd wel een effect. Kleine rimpels maken grote golven!

Er zijn natuurlijk veel voorbeelden te noemen van kleine dingen die iedereen kan doen die wel verschil maken. Van het scheiden van je afval tot het vaker met de fiets gaan voor kleine stukken dichtbij, het is een kleine moeite en alle beetjes helpen voor een beter milieu en bescherming van de natuur. Maar heb je al eens over je koffie of thee gebruik nagedacht? Niet dat je minder koffie of thee moet gaan drinken natuurlijk (je MOET helemaal niets trouwens) maar de manier waarop kan wel verschil maken, en kost eigenlijk helemaal geen moeite.

Onlangs heb ik meegedaan aan de ISF Save A Cup Challenge. Iets waarvan ik mijn eigen resultaten nog niet openbaar zal maken omdat volgende maand de resultaten van de challenge bekend gemaakt worden door het ISF Environment team. De Save A Cup Challenge was een uitdaging om het gebruik van plastic, papier of piepschuim bekers sterk te minderen en zo je CO2 uitstoot te verlagen.

Normaal gesproken drink ik mijn koffie of thee al uit een mok, ik vind plastic bekers namelijk niet lekker drinken. Maar ik was toch ook wel benieuwd hoeveel CO2 uitstoot ik hier nou mee voorkom. Dus heb ik 4 weken lang geteld hoeveel plastic bekers ik normaal bespaar door het gebruik van mijn mok bij de koffie machine op kantoor. Ik had geen idee dat je met plastic bekers zoveel CO2 uitstoot creëert zeg!

Iets wat iedereen kan doen die regelmatig een kop koffie of thee scoort bij de machine op kantoor! Verruil al die plastic bekers door een (zelf meegebrachte) mok. Bij mij op kantoor zijn er mokken in de keuken, maar ik heb liever mijn eigen mok. Die sjouw ik braaf elke dag mee heen en terug. Misschien heb je daar geen zin in, dat kan ik me voorstellen, maar wie weet is er bij jou ook de mogelijkheid om op je werk een mok te scoren. Het kost net zo veel moeite als een plastic beker, maar het drinkt niet alleen veel lekkerder, het is ook nog eens veel beter voor het milieu. En het is een kleine rimpel in een grote zee, maar die kleine rimpel kan een grote golf worden als je al je plastic beker gebruik sterk terug dringt.

En als je geen thee of koffie drinkt, maar bijvoorbeeld water, denk dan eens aan een herbruikbare waterfles in plaats van plastic flesjes uit de supermarkt. Easy toch?!

Het zijn maar kleine voorbeelden, die kleine rimpels maken. Maar met zijn allen kunnen we van kleine rimpels grote golven maken. Of dit nu is voor het milieu of voor verandering op andere vlakken, klein maar fijn.

Foto via Mapichai / FreeDigitalPhotos.net

Vorige Post Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts