Backpacken in Europa, Gear, Reizen

Backpacken; 3 Dingen Die Ik Altijd Mee Neem

Bring A Lock! Als je lekker op vakantie gaat naar een mooi resort of een luxe hotel pak je vaak andere dingen in dan wanneer je gaat backpacken. Natuurlijk zijn er dingen die je overal mee naar toe sleept (je telefoon bijvoorbeeld, of een tablet of camera). Maar tijdens mijn reis door Europa ben ik erachter gekomen dat er dingen zijn waar ik absoluut niet zonder kan als ik ga backpacken.

Slotjes

Als je gaat backpacken slaap je vaak in hostels. En in hostel kamers zijn er vaak voor iedereen lockers om spullen in op te bergen. Zoiets moet natuurlijk wel op slot kunnen en hoewel je in hostels tegenwoordig vaak een slotje kan huren vond ik dat niet zo’n geslaagd idee. Waarom niet? Nou wie weet wie er nog allemaal een (kopie) sleutel hebben en daardoor ook in jouw locker kunnen. Sloten zijn niet zo duur om aan te schaffen, er zijn er met sleutels en met cijfercombinaties. Ze nemen weinig ruimte in en zijn ook niet heel zwaar. Ideaal om zelf mee te nemen dus voor wat extra zekerheid.

Of, als je je slot niet meer nodig hebt, kun je hem ook ergens aan een brug hangen. Er zijn veel plaatsen waar een hele reeks sloten op één plek verzamelt zijn, maar als je er daar ééntje wil kopen om erbij te hangen kosten ze een vermogen. Best zonde dus want van dat geld kun je ook hele leuke andere dingen doen!

Slaapmasker en Oordoppen

Voordat ik ging backpacken heb ik nooit nagedacht over een slaapmasker of oordoppen. Sterker nog ik heb we even getwijfeld om oordoppen mee te nemen maar uiteindelijk heb ik die thuis gelaten. STOM STOM STOM. Misschien snurk je zelf niet, of degene met wie je reist. Maar je kamergenoten in hostels waarschijnlijk wel! Oordoppen zijn dan ook geen overbodige luxe. Naast oordoppen had ik ook geen slaapmasker en gordijnen in hostels zijn vaak erg dun, of (in hele erge gevallen) gewoon niet aanwezig. Als er dan ook nog een lantaarnpaal voor het raam staat is het wel erg licht. Ik heb dan ook meteen een setje van oordoppen en een slaapmasker aangeschaft onderweg. Die hoeven echt niet duur te zijn, maar goedkope oordoppen zijn niet altijd erg comfortabel. Investeer dus in goede oordoppen daar heb je plezier van, omdat ze niet alleen het irritante gesnurk tegenhouden maar ook nog eens comfortabel zitten.

Backpack Protector

Dit is misschien niet echt een must-have voor veel backpackers. Of misschien is het gewoon nog niet zo bekend. Maar ik kan (en wil) zeker niet meer zonder.
In hostels en ook bijvoorbeeld in treinen is je backpack vaak toch voor langere tijd uit het zicht. Je sleept overdag je grote rugzak vaak niet mee, maar die laat je achter in je kamer. In de trein moet deze vaak op een tassen rek gelegd worden die niet altijd bij je stoel in de buurt zit. En dan? Iedereen kan in je tas om er iets uit te halen (of in te stoppen, ja paranoïde hè). Daarom heb ik een backpack protector aangeschaft. De mijne is van het merk Pacsafe (waar ik groot fan van ben) en is eigenlijk een stalen net dat je om je backpack spant. Hierdoor kunnen anderen niet zo makkelijk in je tas komen en kun je je tas ook nog eens vastleggen aan bijvoorbeeld het bed in het hostel of het rek in de trein, waardoor meenemen ook niet meer gaat.

Wat me heel erg is opgevallen is dat zo’n net nog heel onbekend is. Ik heb er behalve Sarah en mezelf niemand anders mee gezien. Het is wel een goede conversatie starter want veel mensen zijn toch wel nieuwsgierig wat het nu precies is, en waar ze het kunnen halen. Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Het was een investering maar je tas ergens met een gerust hart achterlaten is me heel veel waard.

Tot Slot

Natuurlijk zijn er nog meer dingen waar ik niet meer zonder kan tijdens het backpacken, maar dan wordt het lijstje zo lang. Dus er komt in de toekomst nog een “dingen waar ik niet zonder kan, deel 2”.

Waar kan jij niet zonder tijdens je reizen?

Vorige Post Volgende Post

6 Comments

 • Reply larissanora februari 5, 2014 at 8:36 pm

  Oh wat een goed idee, die backpackprotector! Ik heb er ook nog nooit van gehoord/ iemand ermee gezien, maar ik ga er zeker een aanschaffen, klinkt ideaal.

  Mijn must-takes zijn schetsblok+inkt/potloden, omdat je bij het backpacken zo veel inspiratie opdoet. En qua praktische dingen: EHBO kit en zonnecel zaklamp-en-telefoonoplader-in-een. Vooral in de middle of nowhere in IJsland heel handig.

  • Reply Chantal februari 8, 2014 at 8:40 pm

   Ja die backpackprotectors zijn echt ideaal. Ook toen ik op een nachttrein zat kon ik gewoon met een gerust hart slapen want mijn tas lag veilig onder mijn bed met dat ding erom en vastgeklonken aan metaal. Ze zijn best duur maar een goede investering. In Nederland zijn er maar een paar winkels die PacSafe verkopen maar in Londen zijn er volgens mij wel meer winkels waar je het kunt halen.

   Wat gaaf dat je tekent, ik kan niet tekenen of in ieder geval niet goed genoeg om er mijn reizen mee vast te leggen ;). Zo’n zonnecel zaklamp/lader lijkt me erg praktisch, en ja zeker in IJsland erg handig (prachtig land trouwens, wil graag eens terug)

 • Reply Alo juni 11, 2015 at 9:43 am

  Dag Chantal,

  Je schrijft dat de protectors van Pacsafe in enkele winkels in Nederland verkrijgbaar zijn. Weet je ook bij welke winkels? Mijn vriend heeft dit cadeau gevraagd en ik kan ze alleen online in het buitenland vinden waarbij helaas staat dat levering in Nederland niet mogelijk is.

  Alvast bedankt!
  Alo

  • Reply Alo juni 11, 2015 at 9:59 am

   Ah, inmiddels heb ik toch een paar (online) zaken gevonden die dit artikel verkopen 🙂

 • Reply Chantal juni 13, 2015 at 3:06 pm

  Hoi Alo,

  Ik zie dat je al wat sites gevonden hebt waar deze Pacsafe netten te koop zijn. Ik heb de mijne ook online gekocht via reisartikelen.nl

 • Reply Judith september 10, 2015 at 7:54 am

  Zoals ik het lees gebruik je een pacsafe net. Ik kan alleen complete backpacks vinden. Kun je mij aan een link helpen waar ze zo’n net verkopen?

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Gerelateerde Posts