IJsland, Reizen

Gullfoss Waterval, IJsland

Één van de mooiste watervallen die ik tot nu toe heb mogen aanschouwen is de Gullfoss waterval in het zuiden van IJsland. Het is meteen ook één van de mooiste watervallen van IJsland en is echt een toeristische trekpleister. Niet alleen omdat het zo’n mooie waterval is maar ook omdat deze erg makkelijk bereikbaar is en onderdeel is van de “Golden Circle” (samen met Pingvellir nationaal park en de Geysir).

Voor ik naar IJsland ging had ik al besloten dat ik zeker Gullfoss wilde zien. Alleen de foto’s al waren fantastisch en toen ik op die bewuste zondag op pad ging kon was ik net een kind op weg naar een snoepwinkel; Gullfoss ik kom er aan!!

Op de parkeerplaats hoorde ik het geraas al en toen ik met de trap naar beneden liep de richting de onderkant van de waterval voelde ik eerst wat teleurstelling. Is dit het nou? Een houten trap naar beneden met een grasveld onderaan en de waterval in de verte. Heel anders dan wat ik op de foto’s had gezien.

Gelukkig bleek het helemaal geen tegenvaller! Toen ik me omdraaide liep er een pad helemaal naar het begin van de waterval, die was gewoon niet meteen te zien vanaf de trap.

Na wat foto’s genomen te hebben vanaf het grasveld, en met behulp van wat aardige mensen in de buurt ook een foto van mezelf mét waterval op de achtergrond, begon ik aan het steile pad naar het begin van Gullfoss. Mán wat heb ik me daar op verkeken, wat een eind lopen (zeker met camera en statief!) maar het was het zo waard.

Me at Gullfoss

Eenmaal op het einde van het pad heb je grote rotsformatie met verschillende plateau’s waar je op kunt klimmen om dichter bij de bovenkant van de waterval te komen. En als ik zeg klimmen dan bedoel ik ook klimmen. Het lijkt wel een simpel trappetje maar door het spatwater van Gullfoss zijn die stenen spiegelglad. Ze zijn ook nog eens ongelijk en er is niks om jezelf aan vast te houden.

De waterval zelf wordt afgeschermd door een touwtje. Ja echt, dus als je een schuiver aan de rand van het plateau maakt dan lig je een heel eind beneden. Niet echt een prettig vooruitzicht, en erg veilig is het niet, maar zo krijg je wel het beste zicht op de waterval en stoort het niet op foto’s.

Gladde Rotsen

Ik ben helemaal naar boven geklauterd om zo dichtbij mogelijk te komen maar ik was ondertussen even vergeten dat ik ook weer naar beneden moest (met camera en statief in mijn handen..) Omhoog ging een stuk makkelijker dan naar beneden. Gelukkig kreeg ik wat hulp van een vriendelijke jongen die me wel even een handje wilde helpen, waarna ik (oeps) heel elegant halverwege op mijn achterwerk viel. Gelukkig net náást een plas water. Prachtig moment, en helemaal mijn stijl, want wat dat betreft ben ik een behoorlijke klungel soms. Maar we konden er allebei om lachen (hij een beetje harder als ik).

Alles bij elkaar is Gullfoss echt de moeite waard om te zien. Het is zo imposant om de kracht van het water zo dichtbij te zien, te horen en te voelen. Als je zo dichtbij staat kun je de grond onder je zelfs voelen trillen van de kracht. PRACHTIG, echt nog een ongerept stukje IJslandse natuur.

Bovenaan bij de parkeerplaats is een klein winkeltje met wat souvenirs en als ik me niet vergis kun je er ook wat te eten kopen en even naar het toilet. Want van al dat geklater moet je plassen 😉

Gullfoss waterval en sowieso de hele Golden Circle toer is echt een aanrader. Je krijgt een fantastisch stuk ongerept IJsland te zien en dat wil je zeker niet missen.

Vorige Post Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts