Inspirerend, Reflectie

Winter Zonnewende

december zonnewende

Vrolijke winter zonnewende! Of, als je op het zuidelijk halfrond woont; vrolijke zomer zonnewende! Misschien moet ik het maar gewoon december zonnewende noemen. Vandaag is het de langste nacht van het jaar, en als je in het zuiden van de evenaar woont is het de langste dag van het jaar vandaag.

Winter zonnewende wordt ook wel midwinter genoemd. Het vieren van de december (en juni) zonnewende gaat heel ver terug. Er zijn een aantal schriftloze culturen die van het bestaan van deze zonnewenden wisten. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die Stonehenge bouwden. De hoofdas van Stonehenge is precies gelijk met de kijk-lijn naar de zonsondergang van de december zonnewende. Midwinter was waarschijnlijk heel belangrijk voor de gemeenschap toentertijd. Mensen wisten niet of ze het de (vaak barre) winter zouden overleven, dus vierden ze Midwinter Festival. Dieren werden geslacht zodat ze die niet in de winter hoefden bij te voeren, en vaak was dit de enige tijd van het jaar dat er vers vlees was. Ook bier en wijn waren genoeg gefermenteerd in deze tijd van het jaar om gedronken te worden.
Klinkt best bekend toch? De meesten van ons hoeven zich geen zorgen meer te maken of ze de winter wel overleven en vers vlees is altijd voorradig, maar toch schranzen wij met zijn allen flink tijdens ons “midwinter festival” alleen noemen wij het Kerstmis.

Tegenwoordig houden we vrij weinig rekening met de december zonnewende, de meeste mensen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Ik schaar mezelf niet onder een religieuze groepering maar ik geloof in de krachten van Moeder Natuur en het Universum dus vier ik december zonnewende altijd op mijn eigen manier. Ik organiseer geen groot feest (er komen toch feestdagen aan, meer daarover later) maar ik steek wat kaarsen aan, brand wat wierook, mediteer en zet wat intenties voor mezelf.

Vanaf vandaag wordt de hoeveelheid daglicht die we krijgen op het noordelijk halfrond groter, de dagen worden langer en langzaamaan worden de dagen op het zuidelijk halfrond korter. Tot juni, want dan draait het weer om met de juni zonnewende..

Of je de december zonnewende nou viert of niet, ik wil je toch een vrolijke december zonnewende wensen!

Winter Solstice

Vorige Post Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts