Backpacken in Europa, Blog

Praag: “Imagine” een anti-communisme verzet

Beeld je eens in dat je een bed reserveert in een hostel en dat je meteen na je boeking een email ontvangt van datzelfde hostel om je te waarschuwen voor de stad waar je in gaat verblijven! Het was natuurlijk hartstikke aardig van het hostel om ons te waarschuwen dat we onze waardevolle spullen goed op moeten bergen (en niet mee de stad in zouden moeten nemen) en ons in te lichten over tasjesdieven en andere oplichters. Maar tegelijkertijd was ik daardoor angstiger om Praag te bezoeken dan deze mooie stad verdiend.

We kwamen rond etenstijd in Praag aan, en na zo’n hele dag reizen van Salzburg naar Praag waren we behoorlijk moe en hongerig. Tot onze grote verrassing stond er een gratis warme maaltijd op ons te wachten in ons hostel! Ze organiseren een paar keer per week een gratis dinner voor hun gasten en we hadden het geluk om net te arriveren op zo’n dag. Wat een geluk! We mochten zelfs aanschuiven voordat we ingecheckt waren. Twee dikke duimen omhoog voor Plus Hostel.

Nadat we ons hadden geinstalleerd in onze kamer (met geen kamergenoten tijdens ons hele verblijf, yay!) gingen we naar de bar in de kelder om Tsjechisch bier te proeven. Veel bier voor weinig geld, wat is daar nou mis mee? De muren van de bar waren helemaal vol geschreven door gasten en versierd met vlaggen van allerlei landen, Nieuw Zeeland en Nederland inbegrepen. Omdat we zo moe waren van onze lange reis in een (erg) oncomfortabele trein dronken we ons bier op en kozen we voor een vroeg nachtje onder de wol.

Anti-Communisme Verzet

De volgende dag gingen we op weg naar het oude gedeelte van de stad, de “old city of Prague”. Het is het mooiste deel van de stad. Veel oude gebouwen zijn fantastisch gerestaureerd en zien er weer uit zoals in hun glorie dagen. Dit gedeelte van Praag ziet er ook veel schoner uit dan de rest van de stad, maar misschien komt dat omdat het echt het toeristen gedeelte is en het er schoon en opgeruimd veel aantrekkelijker uitziet?
View of Castle Prague Terwijl we over één van de vele bruggen liepen op weg naar het kasteel keken we naar rechts richting de Charles bridge. Een prachtige brug gemaakt van Boheems zandsteen. Het word beschermd door 3 torens en over de hele lengte staan veel beelden. Een grandioos gezicht wat helaas een beetje verpest werd door een grote paarse vinger die het beeld verstoorde. Wisten wij veel dat wij niet de enige waren die het over die rare vinger hadden. Sarah en ik hadden het net wat de reden van deze vinger zou kunnen zijn en dat het eigenlijk echt jammer was dat we de brug niet zonder vinger op de foto konden zetten toen ik me omdraaide en ineens een microfoon onder mijn neus had. En een camera in mijn gezicht. Fantastisch, not. Een camera ploeg van een Tsjechische televisie zender was net een uitzending aan het opnemen.
Meteen werd ik gevraagd wat ik van die vinger vond, en wat mijn gedachten waren over het communisme en het protest (want die vinger bleek een anti communisme verzet). In 3 seconden bedacht ik wat het meest politiek correcte antwoord zou kunnen zijn en ging er daarna snel vandoor. Ik hoop serieus dat mijn stukje de uitzending niet gehaald heeft..  Na mijn 5 seconden op TV (of nou ja, hopelijk niet haha) liepen we verder richting het kasteel. Met een prachtig uitzicht op de stad liepen we door de kasteel tuinen. We hebben veel trappen moeten klimmen om er te komen maar het was het absoluut waard. Ironisch genoeg moet je nadat je helemaal omhoog geklommen bent weer een aantal trappen af richting de tuinen maar ik kan het echt iedereen aanraden. De tuinen zijn zo mooi, zelfs in de herfst.  View of Prague Castle Gardens

Imagine

Het enige wat ik zeker wist dat ik wilde zien in Praag was de John Lennon muur. Deze muur was eens een normale muur, maar sinds de jaren 80 is de muur beschilderd met door John Lennon geinspireerde graffiti en Beatles muziek teksten. In 1988 werd de muur gebruikt door jonge Tsjechen om hun ongenoegen te uiten en werd het een bron van irritatie voor het communistische regime. De muur is al vele keren opnieuw geverfd en de originele portretten zijn verloren gegaan onder verschillende lagen verf. Nu is de muur een symbool voor idealen zoals liefde en vrede. Imagine Zoals je kan zien zit er veel “gewone” graffiti op de muur en zijn veel teksten en portretten niet meer te zien. Ik vond het erg jammer dat de meeste graffiti zelfs geen raakvlak met de idealen van liefde en vrede meer heeft en dat het meer namen en tags zijn die niets meer van doen hebben met de Beatles, John Lennon en waar de muur eigenlijk voor staat. De muur staat vlak bij de Charles Bridge (een klein trapje halverwege de brug leidt naar beneden). Ik heb geen bordjes gezien die de weg naar de muur wijzen maar als je de John Lennon pub vindt is het direct aan de overkant van de pub.  John Lennon Bar Prague Een lange dag van wandelen en ontdekken zorgt voor twee erg hongerige backpackers (Braadworst voor lunch is trouwens wel lekker hoor!) en we keken dan ook erg uit naar het avondeten. De mensen van het hostel raadde ons Lavicka Zahradni restaurant aan; goed eten voor een goede prijs. Het was ook nog eens dicht bij het hostel dus dat was een makkelijke keuze. Het eten was perfect. Het was heerlijk en goed bereid. We aten voor ongeveer €20,- per persoon en dat was voor een hoofdgerecht, toetje en wijn of cocktails. Goedkoper kan bijna niet!
De cocktails die ik had waren de beste die ik deze reis geproefd heb en waren bereidt met echte ingredienten in plaats van siroop. Als je naar Praag gaat, houdt dit restaurant dan in gedachte. Het is niet in het oude stadscentrum maar 20 minuten lopen de andere kant op vanaf het centraal station. Er stopt een tram practisch voor de deur en de trams gaan rechtstreeks vanaf old town naar daar. Dus je hoeft niet eens te lopen als je niet wil.  Cocktail Time Praag is absoluut een bezoekje waard en is veel goedkoper dan de meeste andere steden in Europa (en eigenlijk geldt dat voor heel Tsjechie) Het is een ideale stad voor een weekendje weg.

Vorige Post Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts