Backpacken in Europa

De Berlijnse Muur Kwam Naar Beneden

De aankomst in Berlijn was niet wat ik er van had verwacht. Ik wist dat de stad echt flink opgeknapt is sinds de Berlijnse muur afgebroken was, maar ik wist niet dat het zo mooi opgeknapt was! Waarom weet ik niet, maar als ik aan Berlijn dacht zag ik beelden voor me van vroeger, toen er nog een Oost en West Berlijn was.

Toen ik van de trein stapte keek ik mijn ogen uit. Hauptbahnhof Berlin is één van de grootste treinstations die ik op mijn backpack reis in Europa gezien heb. Het is echt enorm! Er zijn een aantal verdiepingen met veel winkeltjes en eettentjes. De vorm van het dak doet me denken aan een oude hangaar en ik weet niet precies waarom maar ik vind het wel passend om in Berlijn aan te komen in een “oude hangaar” (het is natuurlijk niet echt oud, het is eigenlijk heel nieuw en modern!)

De Berlijnse Muur

Berlin Wall

Natuurlijk moet je, als je in Berlijn bent, de overblijfselen van de Berlijnse Muur zien. De grimmige herinnering aan de verdeling van West en Oost Berlijn die uiteindelijk in 1989 is afgebroken. Het draaide er voor mij niet om om een foto van mezelf te hebben met de Berlijnse muur erop of bij checkpoint Charlie, maar om mijn ontzag en respect te tonen voor diegenen die hebben geleden onder het regime, en om het leven zijn gekomen terwijl ze probeerden naar de andere kant van de muur te komen. Zo veel levens zijn veranderd door de muur en zo velen hebben het leven gelaten bij het zoeken naar betere levensomstandigheden aan de andere kant van de muur.

Berlin Wall Art

Op het moment worden er delen van de oude muur tentoongesteld. Zowel op een kunstzinnige manier met fantastische schilderingen erop maar ook originele stukken van een kale muur staan opgesteld. Ik voelde me ontzettend klein toen ik langs zo’n stuk muur stond om een bordje te lezen, en ik werd er ook verschrikkelijk verdrietig van als ik aan al die mensen dacht die er de dupe van zijn geworden.

Checkpoint Charlie

Dicht bij de tentoonstelling van delen van de muur ligt Checkpoint Charlie, ook wel Checkpoint C genoemd. Het is de bekendste doorsteek in de muur tijdens de koude oorlog. Nu is het een toeristen “attractie. Je kan je foto laten nemen met soldaten, maar daar moet je dan (veel) voor betalen. Als ik eerlijk ben vind ik dat nogal aanstootgevend. Ik snap dat mensen geld willen verdienen maar het was geen leuke plek om te (moeten) zijn toen, dus het voelt voor mij erg verkeerd om dikke rijen mensen te zien staan om hun foto te laten maken.

Checkpoint Charlie

Ik hoef denk ik niet te vertellen dat ik zelf geen foto heb laten maken, en ik ben er ook niet lang gebleven. Het lijkt wel of veel toeristen zijn vergeken wat Checkpoint Charlie en de muur eigenlijk betekenen, en eigenlijk is dat iets wat we nooit zouden moeten vergeten zodat we kunnen zorgen dat het nooit meer gebeurd.

Het Centrum van Berlijn

Nadat Sarah en ik bij Checkpoint Charlie waren geweest gingen we richting het centrum van Berlijn. Want Berlijn is natuurlijk nog zoveel meer dan de muur en het nare verleden. Het is een hele mooie stad met vele andere dingen om te zien en te doen. Er zijn prachtige parken en veel gelegenheid om te winkelen als je daar van houd.

De stad heeft hele moderne winkelcentra, straten gevuld met winkels en schattige boetiekjes en leuke restaurants. Er zijn zelfs straatverkopers die rondlopen met volledig uitgeruste  braadworst stations. En dit allemaal te midden van mooie gebouwen, fonteinen en monumenten. De sfeer in het centrum is erg anders dan in de buurt van Checkpoint Charlie en het laat zien dat Berlijn veel veranderd is sinds de tijd van de muur.

Ik vond het heerlijk in Berlijn, het heeft veel oude elementen maar ook erg veel moderne dingen, de mensen zijn erg divers en het is prachtig om te zien en mee te maken. Het is zeker een stad die de moeite waard om te bezoeken.

Vorige Post Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts