IJsland, Reizen

Sjáumst IJsland

Sjáumst is IJslands for “tot ziens”. En het is zeker weten tot ziens, want ik ben er zeker van dat dit niet een definitief afscheid is. Vanmorgen ben ik uit IJsland vertrokken en het was maar een korte reis maar het was fantastisch. Ik heb vele mooie plaatsen in IJsland gezien. Uitzichten die ik nooit meer zal vergeten.

Ik heb ook een aantal leuke mensen ontmoet. Iets wat ik niet in mijn eerdere IJsland posts verteld heb. De mensen in IJsland zijn erg vriendelijk. Ze zijn erg behulpzaam en beleefd maar zijn tegelijkertijd ook heel erg op zichzelf en zullen zich niet snel met jouw zaken bemoeien. Terwijl mensen in Nederland vaak zouden roddelen of een opmerking zouden maken omdat je bijvoorbeeld alleen aan het lunchen of dineren bent is dat heel normaal in IJsland. Je krijgt geen rare blikken of opmerkingen tegen anderen achter je rug om. Ze zijn hier gewoon behulpzaam, en kletsen even met je als je daar interesse in hebt of ze laten je rustig genieten van je maaltijd als je dat fijner vind. Je ziet veel mensen alleen eten hier en sommige restaurants en cafés hebben zelfs boeken of tijdschriften om te lezen terwijl je zit te eten of wat drinkt.

Elke avond heb ik geprobeerd om ergens anders te eten, wat erg gemakkelijk was. Reykjavik heeft namelijk heel veel restaurants. Van chique, dure restaurants tot restaurants met gemiddelde prijzen en goed eten, en zelfs bars waar ze eten serveren.

Mijn favoriete plaats om te eten was Cafe Paris. Ik vond hun eten verrukkelijk en ik ben een paar keer terug geweest voor de lunch of voor een drankje. Ik ben er trouwens vanmiddag voor ik vertrok nog geweest voor een beker warme chocolademelk en warm appelgebak om op te warmen van de regen.

Ik had nog wat tijd over voor ik uit moest checken en opgehaald werd voor het vliegveld en ook al regende het pijpestelen ik wilde mijn laatste paar uur in Reykjavik nog wat rondwandelen en soeveniers kopen voor mijn familie. ookwilde ik Hallgrimskirkja nog een keer bezoeken.

Het is niet alleen een hele mooi kerk, maar je kan ook de lift pakken naar de top waar de uitkijktoren is. Daar vandaan kan je heel Reykjavik zien liggen en erg ver weg kijken over de oceaan. Ik wilde dit de eerste keer dat ik de kerk bezocht al doen maar helaas was toen het uitkijkpunt dicht.

Van Hallsgrimkirkja liep ik naar het Tjornin meer. De regen viel nog steeds met bakken uit de hemel, maar ik wilde toch persé rond het meer lopen (eigenwijs is ook wijs toch?) en nog even in het park genieten aan de andere kant van het meer. Doordat ik zo doorweekt was na deze wandeling kwam ik uiteindelijk dus bij Cafe Paris terecht voor warme chocolademelk en appeltaart 😉

Ik heb daar heerlijk een uurtje gezeten om warm te worden terwijl ik boven mijn tweede kop chocolademelk nadacht over de afgelopen dagen. IJsland had al een grote indruk gemaakt de eerste keer dat ik daar was, in 2010 tijdens mijn overstap naar New York City. Toen heb ik het alleen vanuit de lucht gezien, en wat er te zien was vanuit het vliegveld. Het heeft nog een grotere indruk gemaakt nu ik er ook echt geweest ben. Het is er fantastisch en dan heb ik alleen nog maar het puntje van de ijsberg gezien. Is er nog zo veel meer te zien, zo veel meer plaatsen te bezoeken en de andere kant van het land heeft ook nog veel meer te bieden.

Ik heb in Hotel Baron gelogeerd, dat is een klein hotel vlak aan Seabraut. Dit is een (wandel)pad dat loopt van de oude haven tot aan de nieuwe haven, helemaal langs de baai. Het is een prachtige plek om te wandelen en om van de oceaan te genieten en hier staat ook de Sun Voyager, het monument van het Viking schip.

Me at the Sun Voyager
Hotel Baron is een fijn hotel zonder veel luxe, het is een goede plek om te logeren als je het gebruikt als uitvalbasis om de stad en de omgeving the verkennen. De kamers zijn schoon en het ontbijt is goed. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam als je iets geregeld wild hebben. Of dat nu gaat om iets voor de kamer, een excursie of een dagtoer.
Het enige minder positieve ding aan het hotel was een aantal nachten gewekt worden door het brandalarm (wat zich meteen buiten mijn kamer bevond). Maar dat is natuurlijk dikke pech. Er was geen brand gelukkig maar de rook uit de keuken zorgde ervoor dat het afging. Er is een supermarkt om de hoek, wat lekker handig is als je snel nog even iets wilt halen wanneer je op pad gaat. Van mij een dikke duim voor Hotel Baron.

Dus ja, Sjáumst IJsland. Want ik kom terug, het kan goed een paar jaar duren, maar er komt een dag dat ik weer van je prachtige land kom genieten. Tot we elkaar weer zien.

Volgende Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Posts